Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Κουτοπονηριά των Ελλήνων

Εξαιρετικό άρθρο του Προκόπη Δούκα, γραμμένο το 2004 (αλλά αειθαλές)

4 σχόλια:

Μάγισσα Κίρκη είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο και παρόλο που είναι τεράστιο το διάβασα όλο.Διαφωνώ στο κομμάτι του Χρηματιστηρίου για το οποίο όχι μόνο δεν προειδοποιήσαν σοβαροί πολιτικοί όπως λέει, αντιθέτως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τότε διαβεβαίωνε τον κόσμο και τον παρότρυνε να παίξει.Φυσικά ο κόσμος δεν είναι άβουλη μάζα, έπαιξε έχασε δική του ευθύνη. Όταν όμως τα δικά μου λεφτά πάει και τα παίζει το ΙΚΑ ποιανού ευθύνη είναι; Όταν ο Πρωθυπουργός σε καθησυχάζει πως παίζοντας στο Χρηματιστήριο δεν θα χάσεις τα λεφτά σου, έχει όλη την ευθύνη ο παίκτης; Κι αυτός που καθησύχαζε και στο τέλος καρπώθηκε τα λεφτά, κι αυτό ευθύνη του παίκτη ήταν;
Κατά δευτερον, όσον αφορά το παιδί από την Αλβανία που τότε έγινε αιτία να ξεσπάσουν αντιδράσεις για το αν έπρεπε να είναι σημαιοφόρος ή όχι, έχω να πω ότι σήμερα το παιδί αυτό με χρήματα Αλβανών σπουδάζει Πολιτικές επιστήμες στην Βοστώνη ώστε να αναλάβει την προεδρεία του κόμματος Αλβανοφώνων στις επόμενες εκλογές. Η δική μας κουτοπόνηρη εθνότητα όπου κι αν μετανάστευσε δεν είχε δικαίωμα όχι να κυβερνήσει αλλά ούτε να κλάσει. Βέβαια τότε ο αρθρογράφος δεν τα ήξερε αυτά, αλλά όπως πολλοί άλλοι βιάστηκε να αποκαλέσει ρατσιστές όσους εναντιώθηκαν.
Γενικά το κείμενο λέει πολλές αλήθειες αλλά ο τύπος ΠΑΣΟΚίζει. Και το ΠΑΣΟΚ είναι ένα επίσης κουτοπόνηρο κόμμα οπότε ούτε ο συγγραφέας του εξαιρείται από αυτό που καταγγέλει!
Το Μπεν Χουρ έγραψα καληνύχτα!!

DPurpler είπε...

Ναι, εντάξει, σε ένα τέτοιο κείμενο αποκλείεται να συμφωνεί κανείς σε όλα. Αλλά σε γενικές γραμμές, είναι πολύ καλό (και θα έχεις καταλάβει ότι είμαι δύσκολος).

Καλυνύχτα!

Prokopis Doukas είπε...

@Μάγισσα Κίρκη: Εγώ θυμάμαι πολύ καλά τις προειδοποιήσεις "το χρηματιστήριο δεν είναι τζόγος", τις οποίες μετέδιδα κάθε λίγο και λιγάκι στο δελτίο. Επίσης δεν θυμάμαι τον Σημίτη να λέει κάτι άλλο, παρά το προφανές "το χρηματιστήριο θα πάει πολύ καλά" - κάτι που υποχρεωτικά λέει κάθε πρωθυπουργός ή υπουργός οικονομικών.

Άλλο είναι το αμάρτημα της τότε κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ: Χρησιμοποίησε φουλ προεκλογικά ως επιχείρημα την άνοδο του χρηματιστηρίου, ώστε να εμπεδώσει την εντύπωση οτι κυβερνάει σωστά τη χώρα - και βεβαίως επέτρεψε όλα τα σκάνδαλα υφαρπαγής χρήματος (=πυραμίδας)...


Όπως βλέπετε λοιπόν, δεν είμαι τόσο ΠΑΣΟΚ όσο νομίζετε (δεν ανήκα ποτέ σε κόμμα και δεν συμπάθησα ποτέ το λαϊκσιμό και τη δημαγωγία), αν και ο πολιτικός χώρος στον οποίον πρόσκειμαι είναι η ευρύτερη κεντροαριστερά.

Αντιθέτως, εσείς φοβάμαι οτι υποστηρίζετε απόψεις που εφάπτονται της ρατσιστικής (χριστοδουλικής;) ακροδεξιάς: Τι μας ενδιαφέρει τι κάνει και αν χρηματοδοτείται τώρα ο Οδυσσέας Τσεναϊ, άριστος μαθητής, όταν δέχτηκε αυτή τη ρατσιστική επίθεση; Τι μήνυμα δόθηκε στην ελληνική κοινωνία από τους "ελληναράδες"; Τι με νοιάζει τι είναι, εφόσον θέλει να σηκώσει τη σημαία και το αξιζει; Και τι δημαγωγία είναι αυτή περί "κόμματος Αλβανοφώνων" - σε ποιές εκλογές, τις βουλευτικές; Αναπαράγετε δηλαδή μια μυθολογία περί ψήφου των μεταναστών για την κεντρική πολιτική σκηνή, που φυσικά είναι ανύπαρκτη. Αν δεν το γνωρίζετε το δικάιωμα ψήφου θα δοθεί στους μετανάστες μόνο για τις δημοτικες εκλογές και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν θα ισχύει ούτε καν για το αξίωμα του δημάρχου.

Να σας θυμίσω οτι το πλέον κουτοπόνηρο, λαϊκίστικο και δημαγωγικό κόμμα είναι αυτό που εκφράζει αυτές τις απόψεις...

@DPurpler: Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση και τα καλά λόγια! :-)

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Μήπως σας έχει περάσει από το μυαλό οτι ο παρ' ολίγον πρόεδρος των ΗΠΑ Μαικλ Δουκάκης
(όπως και πολλοί άλλοι σε πολιτικά αξιώματα, διαφόρων εθνοτήτων) ήταν Έλληνας μετανάστης δεύτερης γενιάς; Αλλά αυτός προφανώς δεν πειράζει - ενώ ο Αλβανός (αν κυβερνήσει ποτέ) πειράζει...

Related Posts with Thumbnails