Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Γιορτές και εορταστικό ωράριο.


Τώρα που θα πάρετε τον 13ο μισθό και θα ξεχυθείτε στα μαγαζιά να τον ξοδέψετε στα δώρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θυμηθείτε τα ακόλουθα:

Κάποιοι συνάνθρωποί σας θα εργάζονται από το πρωί ως το βράδυ, ακόμα και τα σαββατοκύριακα για να σας εξυπηρετούν.

Οι περισσότεροι δεν θα πάρουν ούτε ένα ρεπό.

Οι περισσότεροι δεν θα πληρωθούν τις υπερωρίες τους.

Οι περισσότεροι δεν θα προλάβουν ούτε καν να ψωνίσουν.

Θα φύγουν την παραμονή των Χριστουγέννων στις 8 – 9 το βράδυ για να γιορτάσουν «ξεκούραστα» τα Χριστούγεννα.

Θα φύγουν 6-7 το απόγευμα την παραμονή πρωτοχρονιάς για να αλλάξουν τον χρόνο και μετά κατά την 1 να σαπίσουν στον ύπνο για να ξεκουραστούν λιγάκι.

Την δεύτερη μέρα (που κανονικά είναι αργία και τα μαγαζιά κλειστά) θα τους καλέσουν οι εργοδότες τους για να κάνουν απογραφή, πάλι χωρίς υπερωρίες.

Τα ξέρω. Τα έχω υποστεί σε 3 διαφορετικές εταιρίες λιανικής με καταστήματα. Δεν ήμουν η εξαίρεση. ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δοξάζω την τύχη μου που δεν τα υφίσταμαι πλέον.

Όλοι την προσμέναν με χαρά, εγώ και οι τότε συνάδελφοί μου περιμέναμε αυτή την εποχή του χρόνου με τρόμο. Δεν υπερβάλλω.

Προσέξτε πως φέρεστε στους εμποροϋπαλλήλους αυτές τις μέρες. Να έχετε υπομονή. Ο καφές σας με την παρέα σας μπορεί να περιμένει. Ο άνθρωπος που σας εξυπηρετεί έχει εργαστεί ήδη 8 ώρες, και έχει άλλες 5 μπροστά του μέχρι να φτάσει σπίτι. Κι αυτό για 15-20 συνεχόμενες ημέρες!

Αφήστε του φιλοδώρημα. Μιλήστε ευγενικά, Μην τον καθυστερείτε, μην τον νευριάζετε με την λογική του ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ.

Και αν μπορείτε ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΩΡΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ, μη εορταστικού ΩΡΑΡΙΟΥ. Για να σταματήσει κάποτε αυτή η δουλοπαροικίστικη και αναχρονιστική τακτική.

Κι αν σκέφτεστε ότι «ας πρόσεχε» και «έτσι είναι η ζωή» και «ας σπούδαζε να έχει καλύτερη δουλειά» τότε είστε ΖΩΟΝ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους που κάποιος βάζει τα πράγματα στη θέση τους...

Αυτό περί κεκτημένων και απαιτήσεων, όταν ξεχνάμε πως είναι να βρίσκεσαι στη θέση ενός αδικημένου

Jonathan

Ανώνυμος είπε...

Εδώ θα ήθελα να τονίσω πόσος κοσμάκης δουλεύει στην Ελλάδα σαν σκλάβος χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει τα κεκτημένα δικαιώματα του. Π.χ.

1) Δεν παρέχονται στους υπαλλήλους οι προβλεπόμενες από τον νόμο ημέρες αδείας. αφαρούνται άτυπα 2 ή 3 εβδομάδες, ΚΑΙ δεν πληρώνεται το αντίτιμο τους ως εργασθέν ρεπό ... Αντ' αυτού, σε βάζει ο εργοδότης να υπογράψεις οτι εχεις εισπράξει το επίδομα και τις αποδοχές αδείας σαου, και οτί ουδεμία περαιτέρω απαιτηση έχεις ... Αν δεν υπογράψεις, απολύεσαι λόγω "περικοπών" της Εταιρείας ...
Θέλετε να κάνουμε ένα γκάλοπ ? Σε πόσους συμβαίνει αυτό ? Εγώ λέω σε πάρα πολλούς. Ρώτησα λογιστές και δικηγόρους. Το ζήτημα αυτό λύνεται μόνο αφού πάρει δικάσιμο (ήτοι κανά 2 χρονάκια μετά) και εφόσον ο ενάγων ¨πρώην υπάλληλος" παρουσιάσει μάρτυρα για κατάθεση. Πράγματα απίστευτα ... δηλαδή μέχρι να βγει η απόφαση, έχεις ψοφίσει της πείνας. Κανείς δεν σε αποζημίωσε για την ψυχική σου οδύνη, και κανείς δεν φρόντισε να γεμίσει την τσέπη σου.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις παρατεταμένες υπερωρίες.

Μαύρο χρήμα που παρακρατείται ενώ θα έπρεπε να αποδίδεται στο εργατικό δυναμικό της χώρας ... Κι έμένα μου΄έστειλε η εφορία να πληρώσω στο τέλος του έτους 100 ΕΥΡΩ το "ουκ αν λαβεις παρα του μή έχοντος".

Ευχαριστώ που μεταχειρίστηκα το βήμα αυτό για να εκφράσω το παράπονο μου ...

Jonathan

DPurpler είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλιά σου...
Ετοιμάζω αρθράκι με προτάσεις για το θέμα...
Επίσης υπάρχει κινητικότητα και στο διαδίκτυο. Οι υπάλληλοι οργανώνονται, φτιάχνουν blogs δημοσιεύουν προβλήματα και λένε απόψεις...

Καλό...

annie's animal είπε...

oι πελατεs εχουν παντα αδικο ακομα και εγω οταν γινομαι με την σειρα μου πελατηs... :)

Related Posts with Thumbnails