Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

BlogoΕλευθερία ή λογο-θάνατος


Υπάρχουν πράγματα που τα γνωρίζεις σε βάθος. Υπάρχουν πράγματα τα οποία τα ξέρεις σε έναν καλό βαθμό. Υπάρχουν και πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζεις καθόλου.

Ο καθένας μας, είτε από την επαγγελματική του ενασχόληση, είτε από χόμπυ, είτε επειδή έτυχε, γνωρίζει μερικά πράγματα ΠΟΛΥ καλά.

Αυτές τις 2-3 τελευταίες ημέρες, με την υπόθεση του press-gr, έχω ακούσει και διαβάσει τόσες ανακρίβειες, τόσα θεμελιώδη λάθη στην προσπάθεια των δημοσιογράφων και των πολιτικών αλλά και μερικών αυτοαποκαλούμενων "ειδικών" να "αναλύσουν" το θέμα, που έχω χάσει κάθε υπόλειμμα εκτίμησης που είχα στην δημοσιογραφία και στο "ρεπορτάζ".

Και κάνω μία απλοϊκή σκέψη. Την κάλυψη του συγκεκριμένου θέματος (και αντιστοίχων στο παρελθόν) από τα ΜΜΕ, μπορώ να την αξιολογήσω αρκετά καλά. Λοιπόν, την βαθμολογώ κάτω της βάσης. Τι κάτω της βάσης δηλαδή, ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ λένε οι περισσότεροι συμμετέχοντες.

Τι με διαβεβαιώνει λοιπόν ότι σε άλλα θέματα τα οποία δεν γνωρίζω σε βάθος, η ποιότητα της ενημέρωσης που μου σερβίρουν είναι καλύτερη;

Μάλλον η ίδια είναι. Ελλειπή, λανθασμένη ή έστω επιφανειακή γνώση του θέματος, εντυπωσιασμός, κοντόφθαλμο σκεπτικό, κινδυνολογία και αερολογίες.

Και το κακό είναι ότι τα περισσότερα καταλήγουν σε προτάσεις για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.

Είναι προφανές πλέον το παιγχνίδι που παίζεται. Δημιουργημένα θέματα, βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με "πολιτικά ορθές" αλλά συντηριτικότατες θέσεις και πράξεις, συντριβή κάθε αντίθετης φωνής... Οπισθοδρόμηση, στο όνομα της "ηθικής" και της "τάξης". Και καταπίνουμε ταυτόχρονα τις καμήλες των ομολόγων, της SIEMENS, των ξυλοδαρμών και τόσες άλλες.

Πρέπει να σπάσουμε αυγά τελικά.

1 σχόλιο:

paraxeno είπε...

μόνο αυγά πρέπει να σπάσουμε άραγε??? ή εκείνη τη συνηθεια που μας κρατάει καθηλωμένους με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, χάφτοντας μαζί με το ποπ κορν και ότι μας σερβίρεται εκπαραθυρωμένο από διάφορους μεγαλογραφιάδες που κύριος οίδε τι υπηρετούν και εναντι ποίου πραγματικού τιμήματος για όλους εμάς τους απλούς απλούστατους ανθρώπους που διατηρούμε τα δαιμονισμένα μπλογκια του κερατά που τους χαλάνε τη συνταγή...

έτσι αναρρωτιέμαι μόνον

Related Posts with Thumbnails