Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Γυναίκες πιο νωρίς στην σύνταξη. Γιατί;


Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το ασφαλιστικό και τις γυναίκες, θα ήθελα εδώ να καταθέσω κάποιες σκέψεις...

Γενικά για το ασφαλιστικό, καλό θα ήταν να πληρώνουμε λιγότερα, και να βγαίνουμε γρηγορότερα στην σύνταξη, και να παίρνουμε αξιόλογες συντάξεις.
Η κλοπή που γίνεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στα αποθεματικά των ταμείων, τα δομημένα ομόλογα, η κακοδιαχείριση και όλα όσα έχουμε ακούσει κατά καιρούς πρέπει φυσικά να σταματήσουν.

Και δεδομένου ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας από όλες τις χώρες της Ε.Ε., δεν καταλαβαίνω από που ακριβώς δημιουργείται το πρόβλημα. Εφόσον η οικονομία αναπτύσεται, ας γίνει καλύτερη αναδιανομή προς τις ασθενέστερες τάξεις των εισοδημάτων και των κερδών και της παραγωγής, που συνεχώς αυξάνονται.

Αυτά σαν γενική θέση.

Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την αντίδραση στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συναταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Μακάρι αυτή η εξίσωση να γίνει προς τα κάτω. Αλλά και προς τα πάνω να γίνει, πρέπει να υπάρξει εξίσωση.

Πως είναι δυνατόν, να υποστηρίζουμε ότι, οι γυναίκες, παρότι ζουν (στατιστικά) περισσότερο από τους άνδρες, να πρέπει να βγαίνουν νωρίτερα στην σύνταξη; Η λογική λέει, ότι θα πρέπει να βγαίνουν αργότερα. Εξτρεμιστικό; Μαξιμαλιστικό; Ωραία. Ας βγαίνουν στην ίδια ηλικία με τους άνδρες λοιπόν. Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα, που λέει και η διαφήμιση.

Τα επιχειρήματα περί της μητρότητας είναι ανεπαρκή. Θα καταλάβαινα ένα επιχείρημα που θα ζητούσε την αύξηση της άδειας μητρότητας από τους 6 μήνες ή τον έναν χρόνο στα 2 ή ακόμα και στα 3 χρόνια. Αυτό είναι πολύ λογικό. Το σημερινό χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά μία γυναίκα στα 55 της, ή στα 60 της, γιατί θα πρέπει να συνταξιοδοτείται πρόωρα; Πόσων ετών θα είναι τα παιδιά της σε αυτή την ηλικία; Πότε θα την χρειάζονται περισσότερο; Όταν είναι ενός ή δύο ή τριών ετών, ή στα 15 - 20 χρόνια τους;

Τελικά, θεωρούμε την πρόωρη συνταξιοδότηση σαν bonus της γυναίκας για την μητρότητα; Αν και αυτό θεωρώ ότι υποτιμά την έννοια του γονιού γενικά, ακόμα κι αν το δεχθούμε, πολύ λογικότερο θα ήταν αυτό το bonus να δίνεται όταν πραγματικά χρειάζεται, δηλαδή στα πρώτα έτη της ζωής του παιδιού.

Από όλες τις ΛΟΓΙΚΕΣ απόψεις κι αν το δώ, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη την χρονική κατανομή της απόδοσης των εισφορών, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη την ποσοτική κατανομή των εισφορών βάσει της ηλικίας (οι έχοντες μεγάλη προυπηρεσία αμοίβονται συνήθως καλύτερα), ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη το συνολικό χρονικό διάστημα για το οποίο αποδίδονται οι εισφορές, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών πιθανώς να μην γίνουν ποτέ μητέρες, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη το προσδόκιμο ζωής που προανέφερα, από όλες τις λογικές απόψεις που μπορώ να σκεφτώ, η θέση και η άποψη της συντομότερης συνταξιοδότησης των γυναικών είναι λάθος.

Που κάνω λάθος; Αν κάνω;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails