Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Ναι, άδικο έχει ο Τσίπρας

Αφορμή για αυτό το ποστ έδωσε ο antidrasi&sex :

antidrasi&sex είπε...

Για κάτσε ρε dpurpler...
Ποιος σου λέει ότι η επιθυμία του λαού είναι να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ? Με ποιους μέσα στο ΠΑΣΟΚ? Άδικο έχει ο Τσίπρας? Ο ΓΑΠ στην αρχή έλεγε ναι στα ιδιωτικά ΑΕΙ, και άλλα... Γιατί ντε και καλά να συνεργαστούν? Πχ εγώ αν δω συνεργασία θα την κάνω από την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Φίλε Α+Σ, με αυτή την πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει εσένα και χάνει (για παράδειγμα) εμένα.
Την προσωπική μου θέση, που δεν έχει αλλάξει, την έχω εκφράσει ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Υποστηρίζω ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων έχουν βαρεθεί μεν το ηγεμονικό και διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν συμφωνούν με την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό φάσμα επειδή θεωρούν ότι είναι πολύ αριστερή. Θέλουμε την ΕΟΚ, θέλουμε (για λόγους ασφαλείας και επειδή είμαστε ασόβαροι σαν κράτος) το ΝΑΤΟ, θέλουμε την ελεύθερη οικονομία, θέλουμε την δυνατότητα κοινωνικής ανέλιξης για κάποιον που εργάζεται σκληρά αλλά ταυτόχρονα θέλουμε και την δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, το κράτος πρόνοιας, τον περιορισμό των ανισοτήτων και την πάταξη της διαφθοράς και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Αντιλαμβάνομαι και συμφωνώ ότι αυτή την στιγμή ο συνδυασμός αυτών των θέσεων, δεν εκπροσωπείται από κανένα κόμμα. Αν κάποιο πλησιάζει, αυτό είναι μάλλον το ΠΑΣΟΚ παρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πραγματικά αριστερότερο και τιμιότερο ΠΑΣΟΚ χρειαζόμαστε, παρά ένα καθαρόμαιμο αριστερό κόμμα.
Εξάλλου, πολλές φωνές μέσα στον ΣΥΝ εκφράζουν αυτή την τάση, ίσως όχι με τα ίδια λόγια αλλά το νόημα είναι το ίδιο με την θέση μου.

Αυτές οι θέσεις, κατά την άποψή μου μπορούν να καλυφθούν είτε με ένα νέο κόμμα, κάπου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, είτε με συνεργασία των δύο κομμάτων. Δεν βλέπω να υπάρχει τρίτος τρόπος. Αν δεν γίνει αυτό, τότε την χώρα θα εξακολουθήσει να κυβερνά η παρούσα κυβέρνηση, που ελπίζω να συμφωνούμε ότι είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης.

Πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να εύχεται και να ελπίζει μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να ανεβάσει με αυτόν τον τρόπο τα ποσοστά του. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανόν ότι θα το πετύχει. Αλλά σε επίπεδο επίτευξης μελλοντικής αυτοδυναμίας; Αποκλείεται. Αλλά ακόμη κι έτσι, αν αυτή είναι η μακροχρόνια στρατηγική του, αυτή η στρατηγική δεν έχει γνώμωνα το καλό της χώρας, αλλά το στενό μικροκομματικό συμφέρον.

Ούτως ή άλλως δηλαδή οι πολίτες αυτής της χώρας θα συνεχίσουν να έχουν μία κυβέρνηση με την οποία ουσιαστικά διαφωνούν.

Να αναφέρω τώρα από που αντλώ την σιγουριά μου για τα συνεχώς μειούμενα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία ανέφερα με λιγάκι εκδικητικό τόνο.
Επί μακρό χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαινόταν κοντά στο 3%. Η ηγεσία του, προέρχεται από αυτό το 3% με τις αντιλήψεις, τις αρχές, τις ιδεολογίες του συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων. Κάποια στιγμή πρόσφατα, έφτασε στο δημοσκοπικό 17,5%. Η διαφορά των 14,5 ποσοστιαίων μονάδων, δεν έχει εκπροσώπηση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι νεοεισελθέντες, από που άραγε να προερχονται και τι ελπίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ; Πρόκειται άραγε για ανθρώπους που άλλαξαν ιδεολογία και αρχές ή πρόκειται περισσότερο από δυσαρεστημένους και ανθρώπους που θέλουν να πάνε αριστερότερα του σημερινού ΠΑΣΟΚ;

Υποστηρίζω το δεύτερο. Ανήκω κι εγώ στους πρώιμους αυτής της κατηγορίας πολιτών (με την έννοια ότι ήδη βοήθησα στην επίτευξη του εκλογικού αποτελέσματος χωρίς να περιμένω να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφια ποσοστά για να "εισέλθω"). Και παρατηρήσαμε με μερικούς φίλους το εξής: Όταν εμείς (που πληρούμε τα συγκεκριμένα κριτήρια), είμαστε ικανοποιημένοι από την συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του ανεβαίνουν. Όταν εμείς, διαφωνούμε με τις λέξεις και τις πράξεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν.
Υπερφίαλο; Αντιεπιστημονικό; Μπορεί. Αλλά συμβαίνει!

Σε μία πρόσφατη επίσης μη-επιστημονική δημοσκόπηση στο website του ΕΘΝΟΥΣ τέθηκε η ερώτηση στους επισκέπτες της σελίδας αν θα συμφωνούσαν σε συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Το 49% συμφωνεί. Υποστηρίζω, ότι αυτό το ποσοστό είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα σε περίπτωση προεκλογικής συνεργασίας. Η δυναμική που θα δημιουργηθεί θα είναι φανταστική! Θα ξαναπάρει ο κόσμος κουράγιο, θα ξαναγεννηθεί η ελπίδα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε κάτι τέτοιο, μόνο χαμένος δεν θα είναι. Μάλλον οι σκεπτόμενοι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να μεγαλώσουν το ποσοστό του και να πιέσουν για αριστερότερες κοινωνικές πολιτικές παρά ΠΑΣΟΚ. 20% και πλέον θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνουν έτσι οι εκλογές. Αν χαθεί η ευκαιρία των αμέσως επομένων εκλογών, τα δύο κόμματα θα πρέπει να κατέβουν με κοινά ψηφοδέλτια και η δυναμική αυτή θα χαθεί διά παντός, αφού δεν θα μπορούν να διαχωριστούν οι ψήφοι των δύο κομμάτων...

Όπως διαφωνούμε με την λογική του ώριμου φρούτου έτσι θα πρέπει να διαφωνούμε και με την λογική της υπομονής και της ανοχής μας σε καταστάσεις, με μόνο σκοπό την επίτευξη μεγαλυτέρων προσωρινών ποσοστών. Και η χώρα ας πάει κατά διαόλου. Δεν συμφωνώ με αυτή την λογική. Αντίθετα, με μία δεδηλωμένη πρόθεση συνεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές θα είναι το πιο δημιουργικό χρονικό διάστημα που θα έχουμε ζήσει ποτέ. Και με την κοινή αντίδραση, με την κοινή ελπίδα, θα αποφέρει άμεσα αποτελέσματα στην καλυτέρευση της ζωής του λαού.

Ελπίζω και αναμένω σχόλιά σου (σας)!

2 σχόλια:

Αntidrasex είπε...

Σε κάποια συμφωνούμε, σε κάποια άλλα όχι... Περισσότερο διαφωνώ με κάποιες "παραδοχές" που κάνεις... Αυτά σε γενικές γραμμές, θα επανέλθω εκτενέστερα γιατί τώρα δεν προκάμω... Πάντως νομίζω ότι ανοίγουμε καλή κουβέντα...
Μπορεί και να απαντήσω με ποστ, τα λέμε...

Αntidrasex είπε...

(για εγγραφή στα σχόλια αυτό).

Related Posts with Thumbnails