Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Περίπτωση 1: Τα μέτρα που θα μας επιβάλλον οι κακοί Ευρωπαίοι

Ευτυχώς, η έξοδος από το ευρώ, δείχνει να απομακρύνεται. Θα ήταν τεράστια ξεφτίλα να φύγουμε "οικοιοθελώς" ή, ακόμα χειρότερα, να μας διώξουν.

Στην παρούσα φάση, για την Οικονομία, υπάρχουν 2 περιπτώσεις:

Είτε η κυβέρνηση θα αποφασίσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα,

είτε θα χρεοκοπήσουμε και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της Ε.Ε., είτε (πιο απίθανο) μέσω του ΔΝΤ, θα αναγκαστούμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Γα αυτές τις δύο προοπτικές που υπάρχουν, όλα τα άρθρα που διαβάζω τις τελευταίες μέρες, αποπνέουν μία αποστροφή, σαν να πρόκειται για κάτι οδυνηρό, απευκταίο, για κάτι που μία χώρα θα πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει με κάθε τρόπο!

Να τα δούμε λίγο πιο ψύχραιμα; Σήμερα, ΤΑ ΝΕΑ, αποκαλύπτουν ότι η Ε.Ε. ζητά ακόμα πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση:

Μέχρι τις 15 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εφαρμόσει μια σειρά πρόσθετων μέτρων κυρίως στον τομέα των δαπανών, αλλά και των εσόδων. Μεταξύ αυτών:

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ
Δημιουργία αποθεματικού από τις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10%

ΜΙΣΘΟΙ
Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των μέσων μισθών στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση και εφαρμογή περικοπών στην απασχόληση. Ζητούν να μη γίνει καμιά νέα πρόσληψη το 2010, αλλά και κατάργηση των κενών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Τονίζεται δε, ότι δεν πρέπει να αντικατασταθούν οι μόνιμοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Περικοπή των ειδικών επιδομάτων που καταβάλλονται στους υπαλλήλους (περιλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από λογαριασμούς εκτός προϋπολογισμού) του δημόσιου τομέα.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Υιοθέτηση περικοπών του ανώτατου ορίου των συντάξεων. Επίσης, μέτρα περιορισμού των επικουρικών συντάξεων, όπως και άλλων πρόσθετων παροχών για τους ασφαλισμένους.

ΦΟΡΟΙ
Εφαρμογή προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλες τις πηγές εισοδήματος και οριζόντια, ενιαία αντιμετώπιση του εισοδήματος, είτε προέρχεται από εργασία είτε από κεφάλαια- όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στη διάρκεια του 2010, η Ελλάδα οφείλει επίσης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει την προοδευτική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες και τη μεταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης «ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στη διάρκεια του συνόλου της επαγγελματικής ζωής και να βελτιώνει τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών»- πράγμα που σημαίνει μείωση των συντάξεων. Επίσης, ζητείται η «εκλογίκευση» του συστήματος ειδικών επιδομάτων των χαμηλοσυνταξιούχων (όπως το ΕΚΑΣ).

ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ
Εισαγωγή προείσπραξης φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΠΟΤΑ- ΤΣΙΓΑΡΑ
Αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα σε σύγκριση με τον φόρο που ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου 2009- έχει ήδη υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.

ΑΚΙΝΗΤΑ
Επιβολή μόνιμων προστίμων και τελών σε όλα τα ακίνητα με πολεοδομικές παραβάσεις και αύξηση της φορολογίας επί του συνόλου των ακινήτων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Λεπτομερή ανακοίνωση και εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

ΚΑΥΣΙΜΑ- Ι.Χ.
Εφόσον το κρίνει απαραίτητο η Ελλάδα, μπορεί να επιβάλει πρόσθετη φορολογία σε αγαθά πολυτελείας, όπως τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και αυτοτελούς φορολόγησης στο φορολογικό σύστημα- σε αντίθεση με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα με τους στρατιωτικούς.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η αρχή «προσλαμβάνεται ένας για κάθε πέντε που φεύγουν» θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται ήδη από το 2010, μετά την περίοδο του πλήρους παγώματος των προσλήψεων.


Πανυγυρίζω! Και ερωτώ:

Τι έχει να χάσει ο ιδιωτικός υπάλληλος ή ο ελεύθερος επαγγελματίας, ή ο άνθρωπος με οικολογική συνείδηση, ή τελικά κάθε λογικός άνθρωπος που βλέπει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, χρόνια τώρα, ή ο άνθρωπος που απεχθάνεται το δημόσιο με την πελατειακή λογική και τα βύσματα και τις γνωριμίες και τα γρηγορόσημα και ξέρει από πρώτο χέρι την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την εξουσιαστική νοοτροπία τους έναντι του πολίτη;

Τι έχεινα χάσει ο σημερινός 30άρης ή 40 άρης που έχει μπροστά του άλλα 25 χρόνια μεγάλων κρατήσεων από τον μισθό του για να ελπίζει κάποια στιγμή ότι θα πάρει μία σύνταξη πείνας για να μην θιγούν σήμερα οι συνταξάρες που η γενιά των baby boomers νομοθέτησε για τον εαυτό της;

Πως αυτά τα πράγματα με επηρεάζουν αρνητικά; Γιατι για αυτά τα μέτρα θα πρέπει το υγιές κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας να στεναχωρηθεί; Γιατί να φοβηθεί; Γιατί να "αντισταθεί" όπως φωνάζει η αριστερά και το βαθύ ΠΑΣΟΚ;

Θα συνεχίσω με το δεύτερο σκέλος: Τι θα γίνει αν χρεοκοπήσουμε; Τι κακό θα πάθουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails