Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Τα νέα γράφονται κατά βούληση των καναλιών (...πές μας κανα νέο!)




Αυτές τις ημέρες διεξάγεται στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πλατείες της πόλης το Green Design Festival.

Στα εγκαίνια, την Παρασκευή που μας πέρασε, βραβεύτηκαν το ΟΙΚΟΛΟΓΙΟ και ο Αθ. Παντέλογλου

Δεδομένου ότι είμαι μέλος του Οικολογίου και φίλος του Θανάση και της ΜΚΟ του, του ΙΤΑΠ, αισθάνομαι διπλή χαρά για τις βραβεύσεις. (BTW, συγχαρητήρια στην Χριστίνα και στην Χριστίνα)!

Το ποστ όμως αυτό, δεν γράφεται για τα βραβεία. 

Το συγκεκριμένο "δρώμενο", είναι αρκετά ποιοτικό. Θέλω να πω, ότι αν και αναπόφευκτα σε τέτοια γεγονότα, παρυσφρύουν πάντα πράσινοι "celebrities" και διάφορες φυλές της πόλης όπως "new age", vegetarians, διάφοροι τρελαμένοι με την φυσική κατάσταση, αντικαπνιστές και διάφοροι άλλο τύποι, το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει και ένα πραγματικό αντικείμενο, στα πλαίσια βέβαια ενός επικοινωνιακού κυρίως event.

Εξάλλου, η βράβευση του οικολογίου και του Παντέλoγλου, αποδυκνείει αν μη τι άλλο, την προσπάθεια των διοργανωτών για κάτι σοβαρότερο από τα συνηθισμένα περιβαλλοντικά πυροτεχνήματα που συναντάμε όλο και πιο συχνά.

Μου προκαλεί λοιπόν μεγάλη εντύπωση, που ο σταθμός που κατ' εξοχήν δείχνει ότι θέλει να ασχολείται με τα θέματα του περιβάλλοντος, ο ΣΚΑΙ, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά ούτε έχει δημοσιέυσει κάτι σχετικό στο site του σταθμού.

Γιατί άραγε; Επειδή δεν το διοργανώνει ο ίδιος ο σταθμός; Και τι με αυτό; Δεν είναι ένα περιβαλλοντικό θέμα, πρώτης σημασίας; Ο ΔΟΛ, για παράδειγμα, και σε αντίθεση, το έχει στο πρωτοσέλιδο του in.gr!

Η επιλεκτική προβολή μόνο των θεμάτων που σπονσοράρει κάθε σταθμός, (όπως ο Πανελλήνιος και ο Μίνως Κυριακού για τον Αντένα, η "κοινωνική" δράση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για τον STAR, κλπ), είναι κατάντια για την δημοσιογραφία. Αλλά ακόμα χειρότερο, είναι το "θάψιμο", η αποσιώπιση των θεμάτων που σπονσοράρουν άλλοι, ανταγωνιστικοί σταθμοί ή ΜΜΕ.

Που τελειώνει αυτή η πρακτική; 

Κάτι παρόμοιο ισχύει και στο εξής: Εδώ και μερικές ημέρες, ο ΣΚΑΙ ισχυρίζεται ότι έχει βρει στοιχεία που αποδυκνύουν ότι στο σκάνδαλο (;) του Βατοπεδίου, το Δημόσιο δεν υπέστη οικονομική ζημιά. Πέρα από την γνωστή πλύση εγκεφάλου (αφού σε κάθε δελτίο αναφέρει όλο το ιστορικό του σώματος ορκωτών εκτιμητών), το γεγονός αυτό καθεαυτό, αν ισχύει, είναι τεράστιο! Αλλά από τα υπόλοιπα κανάλια σιωπή! 

Τι παίζεται;

Μέχρι που θα φτάσει η ποδηγέτηση της κοινής γνώμης;

Τα νέα επιλέγονται όπως συμφέρει τον κάθε καναλάρχη;

Ε;

1 σχόλιο:

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα!
Καταρχην, ευχαριστω για την αναφορα!
Οσον αφορα στο Βατοπεδιο, εχω διβασει πολλα αρθρα και πολλα πορισματα που δειχνουν οτι οντως δεν υπεστη καμια ζημια το δημοσιο απο την υποθεση. Τωρα, δυο ειναι τα τινα. Η εχουν δοθει αλλα αντ' αλλων στοιχεια, ωστε να βγει ετσι το πορισμα -δυσκολο βεβαια, γιατι το εχουν εξετασει πολλοι ξενοι οικοι, τι στο καλο, ολους τους κοροιδεψαν;- η που εσκασε επιτηδες τη συγκεκριμενη στιγμη για να καλυφτουν αλλα θεματα η να μειωθει η σπουδαιοτητα του σκανδαλου της siemens...
Τωρα, στο θεμα μας...δυστυχως, δεν υπαρχει εγκυρη ενημερωση στην τηλεοραση ΠΟΥΘΕΝΑ! Ακομα και ο ΣΚΑΙ που ειναι οντως πιο εγκυρος και καπως πιο αντικειμενικος, δεν αποτελει εξαιρεση στον κανονα...Ετσι, η εναλλακτικη ενημερωση, με ολους τους κινδυνους που αυτη εγκυμονει, ειναι μαλλον η μονη λυση για καθε ενεργο πολιτη...
Ισως μαλιστα, να ειναι η μονη λυση γενικοτερα, γιατι με την απαξιωση της τηλεορασης, η οποια ζει απο τις διαφημισεις κατα κυριο λογο, ισως αναγκαστουν να αλλαξουν λιγο τροπαριο, οταν δουν τις θεαματικοτητες να πεφτουν και αρα τα διαφημιστικα εσοδα να μειωνονται..Επι της ουσιας, το θεμα ειναι για καθε καναλι ποιος πληρωνει καλυτερα. Οι διαφημισεις η ο εκαστοτε χορηγος που εξυπηρετει τα συμφεροντα του μεσα απο το καναλι. Αναλογα, επιλεγουν...
Μαυρα και αραχνα δηλαδη...
Και παλι καλημερα!

Related Posts with Thumbnails