Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

100 + (όλο το άρθρο)

Πρωτοδημοσιεύθηκε από τον Αρκούδο

Κατόπιν συνεννόησης με τον συγγραφέα, το αναδημοσιεύω.

 

Γιατί δεν θα ψηφίσω τα δύο "μεγάλα" κόμματα.

September 12th, 2007 στις 07:40pm

Το μαζεύω εδώ και δύο εβδομάδες. Γράμμα - γράμμα, λόγο - λόγο. Δεν ήξερα αν θα τα δημοσιεύσω.

Βλέποντας όμως τυχαία στην τηλεόραση την λαοθάλασσα των "ψηφοφόρων" που μαζεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες - τους χιλιάδες ανθρώπους που ο καθένας τους μουδιασμένος, απαθής, αλλαλάζει τις βλακείες που του λένε οι κλικαδόροι, κουνάει σημαίες και λάβαρα, ξεχνάει συνεχόμενα χρόνια κοροϊδίας και με χαρά ακούει καινούργια, θρασύτατα διατυπωμένα με πάθος ψέμματα απο άχρηστα πρεζόνια της εξουσίας, λύγισα.

Αρνούμαι να δεχθώ αυτό που συμβαίνει χρόνια μπροστά μου - τόσοι μαζεμένοι ηλίθιοι να εξυψώνουν έναν επικίνδυνα βλάκα ψεύτη.

Δεν μπορεί να ξεχνάνε τόσα ψέματα. Δεν γίνεται να διαγράφουν τόση κοροϊδία - δεν το χωρά το μυαλό μου.

Αρνούμαι να δεχθώ ότι πήγα σε πορείες (για την ειρήνη, ή για τα δάση) όπου είτε περπάτησα δίπλα τους, είτε βαριόντουσαν να κατέβουν - αλλά για τον βλάκα είναι εκεί, στο καθήκον τους.

Γνωρίζοντας προσωπικά την Σοφία Σακοράφα, έναν αξιόλογο άνθρωπο - πληγώνομαι που γράφω τέτοια πράγματα, γιατί ξέρω οτι δεν είναι όλοι έτσι. Αλλά δεν με νοιάζει πια. Έχω σιχαθεί απο τα βάθη της καρδιάς μου όλους αυτους τους επαγγελματίες πολιτικούς των δύο "μεγάλων" κομμάτων, που με ωθούν να γράφω απο την καρδιά μου, και να παίρνει η μπάλα και τους αθώους. Δυστυχώς όμως, αφού δεν ψηφίζουμε ανθρώπους αλλά κόμματα, ένας καλός και ικανός βουλευτής δεν αποτελεί δικαιολογία για να ψηφίσω όλο αυτό το σκυλολόί που κλαίγεται με κροκοδείλια δάκρυα για την ψήφο μου. Απο εμένα, θα τους κάνω τις ψεύτικες κραυγές αληθινές, και θα δοκιμάσω (όπως έκανα χρόνια τώρα, αλλά όχι συνειδητά, όπως φέτος) κάποιο απο τα υπόλοιπα, αδικημένα απο την προσοχή μου κόμματα.

Δεν ψήφισα ποτέ τους δύο αυτούς συνδιασμούς. Ποτέ δεν είπα σε κανέναν τι να κάνει - ούτε σε εσάς.

Αλλά φέτος, καίω τα καράβια μου και παραθέτω πάνω απο εκατό λόγους για να (μην) το κάνω. Συγχωρήστε επαναλήψεις, λάθη και ανοησίες - τα γράφω απο την καρδιά μου, και δεν δέχθηκα να τα βάλω υπό διόρθωση.

Γιατί δεν θα ψηφίσω τα δύο "μεγάλα" κόμματα:

  1. Γιατί ο κόσμος τους πιστεύει(!).
  2. Γιατί, ακόμα και αυτοί που δεν τους πιστεύουν, τους παίρνουν σοβαρά(!).
  3. Γιατί, ακόμα και αυτοί που δεν τους παίρνουν σοβαρά, τους ψηφίζουν(!).
  4. Γιατί βαρέθηκα να μου λένε όλοι οτι "ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα" και κανείς να μην μου λέει τι δεν έκαναν για να προληφθεί η καταστροφή. Μία καταστροφή δεν είναι καταστροφή αν προβλεφθεί πριν ξεκινήσει. Αν τα αφήνουμε όλα στο Θεό, ούτε αυτός δεν μας σώζει.
  5. Γιατί κουράστηκα να τους ακούω να μου λένε τι παρέλαβαν απο την προηγούμενη κυβέρνηση και όχι τι έχουν σκοπό να κάνουν για να διορθωθεί (το όποιο) πρόβλημα.
  6. Γιατί υπόσχονται με θράσος πράγματα που δεν έχουν κανέναν σκοπό να παραδώσουν.
  7. Γιατί όταν δεν κάνουν κάτι, φταίει πάντα κάποιος άλλος. Ο στρατηγός άνεμος, η προηγούμενη κυβέρνηση, τα φυσικά φαινόμενα.
  8. Γιατί προσφέρουν δουλειές σε "πράσινα" και "γαλάζια" παιδιά - αδιαφορώντας για όποιον δεν είναι αρκετά επαίτης να τους ζητήσει το μέλλον του. Ζητούν απο τον κόσμο να ξεπουλήσει την ψήφο του, και μετά μιλούν για δημοκρατία.
  9. Γιατί σου υπόσχονται ακριβώς αυτό που θέλεις να ακούσεις, και κάνουν ακριβώς αυτό που συμφέρει αυτούς (ή τους χρηματοδότες τους) να κάνουν.
  10. Γιατί αγνοούν απο τα βασικότερα προβλήματα, όπως την αγωνία του πολίτη που προσπαθεί να ζήσει με 700 ευρώ (όταν το νοίκι δεν πέφτει κάτω απο τα 300), μέχρι τα πιο απλά (όπως να υπάρχει 24ωρο μετρό, ή να διορθωθούν τα χαλασμένα πεζοδρόμια)
  11. Γιατί τα αγνοούν επειδή γίνονται επαγγελματίες πολιτικοί, και η ελεύθερη ώρα τους είναι στην Εκάλη και στα τέννις κλάμπ.
  12. Γιατί δεν έχουν δει ποτέ τους ένα βρώμικο πεζοδρόμιο. Στα σπίτια τους και στην δουλειά τους, είναι όλα λαμπίκο.
  13. Γιατί βγάζουν περισσότερα λεφτά ως επαγγελματίες πολιτικοί, απο ότι ως επαγγελματίες οπουδήποτε αλλού - απόδειξη στο ασυμβίβαστο δεν έφυγε κανείς τους (γι αυτό ζητάνε την ψήφο μας).
  14. Γιατί ακόμα και αν οι ίδιοι δεν είναι αρκετά άντρες να σου ζητήσουν να μετρήσεις τους γνωστούς σου με κεφάλια και ψήφους, έχουν φροντίσει ώστε οι αυλικοί τους -παύλα- δούλοι τους -παύλα- κόλακές τους να το κάνουν.
  15. Γιατί περνάνε τις διακοπές τους σε κότερα. Άλλων.
  16. Γιατί μαθαίνω που περνάνε τις διακοπές τους.
  17. Γιατί αγνοούν την έννοια της δημοκρατίας: Επέτρεψαν (αν όχι επέβαλαν) όποιος δεν είναι "δικός τους" να ονομάζεται "λοιπά κόμματα" σε μία προσπάθεια να ξεχαστούν όλες οι άλλες πολιτικές ιδέες.
  18. Γιατί κανείς τους, ως βουλευτής, δεν έχει διαβάσει νομοσχέδιο που δεν τον αφορά άμεσα, ακόμα και αν το έχει ψηφίσει.
  19. Γιατί ως σταρ βάζουν όρους στα κανάλια (με ποιον αντίπαλο θα κονταροχτυπηθούν, πως θα τους αποκαλέσουν, τι ώρα θα εμφανιστούν, ποιες ερωτήσεις θα τους κάνουν).
  20. Γιατί δεν έχει σκουπίδια εκεί που μένουν.
  21. Γιατί εδώ και πολλά - πολλά χρόνια, κάνουν ξεκάθαρη πολιτική και οικονομική εκμετάλλευση των ασφαλιστικών μας πόρων και του χρηματιστηρίου - αγνοώντας πλήρως για τις συνέπειες.
  22. Γιατί φοράνε (άντρες - γυναίκες) μέικαπ. Πολλοι δε, βάφουν και τα μαλλιά τους.
  23. Γιατί δεν έχουν ωράριο εργασίας. Ένας βουλευτής μπορεί να είναι απολύτως επιτυχημένος αρκεί να ψηφίζει αδιαμαρτύρητα ότι του δίνει το κόμμα του - και ας μην κάνει απολύτως τίποτα σε όλη την τετραετία της θητείας του. Άλλωστε δεν έχει απολυθεί ποτέ βουλευτής, ως άχρηστος. Έχει απολυθεί όμως ως "απείθαρχος".
  24. Γιατί έφτιαξαν την βουλευτική ασυλία. Ακόμα και για θέματα του κοινού ποινικού κώδικα.
  25. Γιατί αδιαφορώ για την κλάψα τους όταν τους αγνοούμε, όπως και αυτοί αδιαφορούν για την δική μας όταν μας αγνοούν.
  26. Γιατί ο ανεπάγγελτος μιζαδόρος δεν είναι ούτε ποιο έξυπνος, ούτε ποιο ικανός, ούτε ποιο αξιοπρεπής απο εμένα που δουλεύω πάνω απο οχτώ ώρες - επειδή αυτός έχει προσωπική φρουρά και ασφάλεια, και εγώ πηγαίνω στην δουλεία μου με το λεωφορείο.
  27. Γιατί οι πλούσιοι δεν μπορούν να εκπροσωπούν τους φτωχούς.
  28. Γιατί ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά στις ίδιες λέσχες και στοές πλουσίων.
  29. Γιατί πολίτης δεν είναι μόνο αυτός που όταν πέθανε είπαμε "κρίμα", αλλά και αυτός που αργοπεθαίνει καθημερινά - απο καρκίνο, γιατι τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και οι βιομηχανίες αφήνονται να τον παράγουν ως προιόν - απο τροχαία, γιατί οι δρόμοι αφήνονται στην ευχή του Θεού, και η τροχαία λειτουργεί ως φοροεισπράκτης - απο το άγχος γιατί ο κόσμος παλεύει για να επιζήσει απο τις τράπεζες που παλεύουν για το υπερκέρδος.
  30. Γιατί αδιαφορούν για ότι δεν έχει άμεση εμπορική αξία - δεν είναι το ίδιο για αυτούς να καίγεται ένα ξενοδοχείο, με το να καίγεται ένα δάσος.
  31. Γιατί κατάφεραν να κάνουν την Δημοκρατία στόχο, να ενεργοποιούν τρομοκράτες σαν την 17Ν, να ενεργοποιούν αναρχικούς και επιθετικές συμπεριφορές.
  32. Γιατί κατάφεραν να τρομοκρατήσουν την νέα γενιά για το μέλλον της.
  33. Γιατί δεν τους ενδιαφέρει αν θα πεθάνει ένας πολίτης απο δική τους αμέλεια.
  34. Γιατί χωρίζονται μεταξύ τους σε "στρατιώτες" (που φωνάζουν στα κανάλια και λένε αυτά που το επίσημο κόμμα δεν τολμά να ξεστομίσει), και "στρατηγούς".
  35. Γιατί ανέχθηκαν να τους παρακολουθούν τα τηλέφωνα, ανέχθηκαν να μείνει μυστήριο ο θάνατος Τσακιλίδη, ανέχθηκαν να μπουν ποινές μόνο στον πλοίαρχο και αντιπλοιάρχο του Σάμινα (και η εταιρεία συνεχίζει κανονικά να δραστηριοποιείται) ανέχθηκαν να μείνουν ουσιαστικά ατιμώρητα τα τροχαία του Μαλλιακού, να μείνουν ατιμώρητοι όσοι έφταιγαν για την Ρικομέξ, ανέχθηκαν να υπάρχει "παραγραφή" στα αδικήματα - ακόμα και αν είναι κατά ζωής.
  36. Γιατί οπλοφορούν, χρειάζονται δύο ή τρεις ανθρώπους ασφάλεια, και να ανοίγει ο δρόμος με την τροχαία όταν οδηγούν. Αλλιώς, φοβούνται οτι θα τους λιντσάρουν.
  37. Γιατί έγινα και εγώ τρομοκράτης, και μου παρακολουθούν το τηλέφωνο, με παρακολουθούν στις πορείες, και μου ζητάνε πιστοποιητικό φρονημάτων στον ΑΣΕΠ.
  38. Γιατί όποιον δεν πάει με το ρεύμα, όποιον τους ενοχλεί, τον βαράνε.
  39. Γιατί μετά, δεν εμφανίζεται κανείς να πει "Εγώ το έκανα".
  40. Γιατί δεν ξέρουν πως είναι να ζεις με τον κατώτατο μισθό - αλλά τον ορίζουν για όλους τους υπόλοιπους. Εμάς. Αν έπρεπε να ζήσουν ΑΥΤΟΙ με τον κατώτατο μισθό, πόσα ευρώ πιστεύετε οτι θα ήταν;
  41. Γιατί έχουν καταλύσει κάθε ιερό, και αυτοί που θα έπρεπε να μας προστατεύουν (η αστυνομία) οι ηθικοί (ο νόμος) κατηγορούν για ξυλοδαρμούς …τις ζαρντινιέρες. Οι …υπερασπιστές του δικαίου χτυπούν διαδηλωτές (τότε και τώρα) κυνηγούν τα ..πράσινα ολσταράκια, βιντεοσκοπούν διαδηλώσεις (για τις… εφημερίδες τους), βαράνε πολλοι έναν, βάζουν κρατούμενους να χτυπούν ο ένας τον άλλο. Και απο την άλλη, συλλαμβάνουν (με εντολές άλλων) πακιστανούς, επιτρέπουν τις φυγαδεύσεις κρατουμένων με …ελικόπτερα, δεν έχουν λύσει το θέμα των ναρκωτικών στις φυλακές, (δεν έχουν καν λύσει το θέμα των φυλακών), και δέχονται συμβουλές απο αρχιεπισκόπους για το ποιός είναι καλός - και ποιός όχι…
  42. Γιατί έχουν φτιάξει φοιτητικές οργανώσεις για να φτιάξουν άμυαλους αυριανούς τηλεθεατές.
  43. Γιατί ξεχνάμε. Ξεχνάμε το Σάμινα, την Βόνταφον, τον Γερμανό, και τόσα άλλα.
  44. Γιατί κατα βάθος είναι φίλοι - και χτίζουν τα σπίτια και τα εξοχικά τους δίπλα - δίπλα, παίζουν τέννις μαζί, βαπτίζουν ο ένας τον άλλο, κάνουν μεταξύ τους κουμπαριές - και μετά δήθεν πλακώνονται στα κανάλια.
  45. Γιατί συγκαλύπτει ο ένας τις ανομίες του άλλου.
  46. Γιατί συγκαλύπτουν τους επιχειρηματίες που τους ανεβάζουν, το κόμμα που τους στηρίζει, ακόμα και τον αντίπαλό τους, για να μην τους πάρουμε όλους χαμπάρι.
  47. Γιατί είναι τέτοια φίδια που εκβιάζει ο ένας τον άλλο.
  48. Γιατί ποτε, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ δεν πλήρωσε κανείς με τα ιδιωτικά του λεφτά για κρατική ζημιά που δημιουργήθηκε απο δική του αμέλεια. ΠΟΤΕ. Ούτε και πρόκειται ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ να το κάνει. Γιατί δεν το απαιτούμε εμείς.
  49. Γιατί ακολουθούν την γραμμή του κόμματος.
  50. Γιατί το λευκό και το άκυρο (που είναι δύο εντελώς αντίθετα πράγματα) προσμετρώνται ως ίδια στις εκλογές, και επιπλέον ενισχύουν πάλι αυτούς (που είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να γίνεται). Και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.
  51. Γιατί είναι εκεί σε κάθε επιτυχία της εθνικής, των ολυμπιονικών και της Γιουροβίζιον - μόνο για να τους δει ο φακός, καθώς, έτσι και αλλιώς, δεν έχουν κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ που να δικαιολογεί την παρουσία τους.
  52. Γιατί στηρίζονται σε εκδότες και επιχειρηματίες των μήντια, που είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες σε άλλες εταιρείες (που συχνά, συνεργάζονται με το δημόσιο).
  53. Γιατί έχουν το απίστευτης λογικής φαινόμενο: τις κρατικές διαφημίσεις.
  54. Γιατί επιτρέπουν στις τράπεζες, στις γαλακτοβιομηχανίες, στα σούπερ μάρκετ και σε όλους αυτούς να δημιουργούν τραστ, και να καθορίζουν την τιμή της επιβίωσής μας.
  55. Γιατί πληρώνονται απο τον κρατικό προυπολογισμό - όχι με βάση τα πραγματικά τους ποσοστά, αλλά με βάση τα ποσοστά τους στην βουλή.
  56. Γιατί μετά τις δύο θητείες στην βουλή (ήτοι οχτώ χρόνια) εισπράτουν την απείρου κάλλους "βουλευτική σύνταξη". Για όλη την υπόλοιπη βαρετή ζωή τους.
  57. Γιατί μας κάνουν ο ένας να ξεχνάμε την γελοιότητα του άλλου.
  58. Γιατί έχουμε αποδεχθεί -και είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε μουδιασμένοι- τον βαθμό της γελοιότητας ορισμένων.
  59. Γιατί ξέρουν οτι η επόμενη καταστροφή, θα σβήσει στο μυαλό μας την τελευταία για την οποία είναι -άμεσα ή έμμεσα- υπεύθυνοι.
  60. Γιατί δεν πατάνε το πόδι τους ούτε στην βουλή.
  61. Γιατί ρίχνουν όλα τα στραβά στην "προηγούμενη κυβέρνηση".
  62. Γιατί ανέχθηκαν την διάλυση της νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης στην ελλάδα, για να ενισχύσουν τον αδίστακτο ιδιωτικό νοσοκομείο.
  63. Γιατί δεν έφτιαξαν μία ελλάδα που να σέβεται τους ΑΜΕΑ. Αντιθέτως, άφησαν μία ελλάδα να δημιουργεί, κάθε μέρα περισσότερους ΑΜΕΑ.
  64. Γιατί προσλαμβάνουν άλλους να γράψουν τον λόγο τους, άλλους να τους ντύσουν, άλλους να τους πουν πως θα κουνάνε τα χέρια τους, άλλους να τους πουν τι πολιτική θέση να πάρουν, άλλους να τους πουν τι θέλει ο λαός.
  65. Γιατί ο μόνος λόγος που δεν είναι τα πράγματα χειρότερα, είναι γιατί δεν είχαν λίγο παραπάνω χρόνο.
  66. Γιατί ξέχασαν ανθρώπους στα κοντέινερ.
  67. Γιατί δουλεύουν μόνο μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές.
  68. Γιατί είναι στην εξουσία είτε οι μεν, είτε οι δε τόσα χρόνια, που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι πραγματική αντιπολίτευση. Για αυτούς, αντιπολίτευση δεν είναι να προτείνεις, είναι να κατακρίνεις.
  69. Γιατί θεωρούν την πολιτική τους καριέρα και διαδρομή προσόν.
  70. Γιατί ήταν (οι μεν και οι δε) τόσα χρόνια στην εξουσία, και έναν καλό λόγο δεν έχουμε να πούμε για αυτούς.
  71. Γιατί ακόμα και ανήκουν στην αντιπολίτευση, αφού ανήκουν στα δύο μεγάλα κόμματα, νιώθουν κόμμα εξουσίας (τωρινής ή επόμενης), και δρουν με το θράσος της εξουσίας που δεν τους παρείχε κανείς. Αν είσαι υποψήφιος σε ένα απο τα δύο κόμματα, είσαι (ακόμα και αν δεν έχεις βγει εσύ ή το κόμμα σου) εξουσία.
  72. Γιατί μας αναγκάζουμε να ψηφίζουμε κόμματα, όχι ανθρώπους. Το ανέχονται, γιατί η πηγή της δύναμής τους είναι πολίτες που θέλουν να νιώθουν οτι ανήκουν κάπου. Αντί να έχουμε βουλή ανθρώπων - αντιπροσώπων, έχουμε πλασματική βουλή κομμάτων - "ιδεολογιών". Ο κόσμος σκοτώνεται στους δρόμους για το ΠαΣοΚ και την Νέα Δημοκρατία, ή για την Αριστερά και την Δεξιά, ξεχνώντας οτι δεν είναι (οι ιδέες) παρά μόνο ιδέες, και οτι εξαρτώνται διαρκώς απο τους ανθρώπους που τις υπηρετούν. Και μετά, το λένε "δημοκρατία".
  73. Γιατί δεν έχουν καταφέρει να λύσουν προβλήματα για τους συμπολίτες τους (εμάς), αλλά όταν θέλουν ΑΥΤΟΙ κάτι (όπως να αποχαρακτηριστεί μία περιοχή ή να ανοίξει η αστυνομία έναν δρόμο) είναι φοβερά αποτελεσματικοί.
  74. Γιατί το ποιό παράτολμο πράγμα που έχουν κάνει στην ζωή τους ήταν να κολλήσουν μία αφίσσα ως φοιτητές, το ποιο παράτολμο πράγμα που έχω κάνει εγώ είναι να ψάχνω για δουλειά επι τρεις μήνες, μένοντας στο νοίκι, και προσπαθώντας να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου.
  75. Γιατί είναι ικανοί να απαντούν επι μισή ώρα, και να μην έχουν δώσει ούτε μία απάντηση.
  76. Γιατί δεν παραιτούνται ΠΟΤΕ, υπο καμία συνθήκη.
  77. Γιατί το θράσος τους δεν έχει όρια.
  78. Γιατί δεν έχουν άποψη για τίποτα - πριν ρωτήσουν το κόμμα, τον διαφημιστή τους, και την γυναίκα τους.
  79. Γιατί όλοι τους καπνίζουν και βρίζουν - αλλά ποτέ δημόσια, γιατί κάνει κακό στο ίματζ τους. Δεν είναι τώρα να μοιάζουμε με τους ψηφοφόρους μας.
  80. Γιατί είναι ικανοί να πουν "ξέρεις ποιος είμαι εγώ" σε έναν μεροκαματιάρη, και να μην ντραπούν.
  81. Γιατί δεν έχουν ντραπεί ποτέ, και με ΤΙΠΟΤΑ.
  82. Γιατί δεν έχουν φίλους, μόνο εχθρούς με τους οποίους κάνουν αναγκαστικές συμμαχίες. Στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες, είναι γνωστό οτι ένας υποψήφιος θα φροντίσει να λασπώσει πρώτα έναν άλλο υποψήφιο του ίδιου κόμματος, και μετά του αντίπαλου κόμματος. Εν ανάγκη, εάν μπορούσαν να συμμαχήσουν με τον εχθρό (με αυτόν που "σφάζονται" στα κανάλια) εναντίον του συν-υποψηφίου τους, θα το έκαναν μετα χαράς.
  83. Γιατί δεν ζουν ασκητικά, ζουν υπερβολικά. Δεν μοιράζονται, συγκεντρώνουν. Δεν πράττουν χωρίς αντάλλαγμα.
  84. Γιατί δεν τους περνάει απο το μυαλό να ζητήσουν συγνώμη. Ξέρουν, οτι αν ξεκινήσουν, θα αργήσουν πολύ να σταματήσουν.
  85. Γιατί ξεπουλήθηκαν νωρίς, και έκτοτε απλώς ακολουθούν τον δρόμο που χάραξαν, της αυτοσυντήρησης.
  86. Γιατί είναι αναλώσιμοι, και προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο. Οκ, αυτό κάνουμε και εμείς, αλλά δεν θέλω εγώ την ψήφο τους, αυτοί θέλουν την δική μου.
  87. Γιατί αυτοαναφέρονται θρασύτατα ως "τα δύο μεγάλα κόμματα", αδιαφορώντας για την ίδια την δημοκρατία που υποτίθεται οτι εκπροσωπούν.
  88. Γιατί για όσα τους υποψιαζόμαστε, τα έχουν κάνει. Και πολύ χειρότερα.
  89. Γιατί καθε φορά που τους κοιτάω να μιλούν, προσπαθώ να καταλάβω πως θα με ξεγελάσουν.
  90. Γιατί δεν-τους-έχω-εμπιστοσύνη-πια. Για τίποτα.
  91. Γατί δεν το περιμένουν.
  92. Γιατί με τον τρόπο ζωής τους δημιούργησαν την λέξη διαπλοκή.
  93. Γιατί δεν μπορούν να διανοηθούν οτι κάποιος δεν θα τους ψηφίσει.
  94. Γιατί δεν τους ενδιαφέρει η δημοκρατία: αν μπορούσαν να φτιάξουν έναν νόμο, που να επιτρέπει μόνο σε δύο κόμματα να συνυπάρχουν στην βουλή, θα το είχαν ήδη κάνει. Και φυσικά, οι "ενισχυμένες αναλογικές", και όλα αυτά τα τερτίπια, κάνουν ακριβώς αυτό.
  95. Γιατί πριν γίνουν βουλευτές ήταν ή αστέρες της τηλεόρασης, ή δημοσιογράφοι, ή συνδικαλιστές.
  96. Γιατί πριν γίνουν βουλευτές ήταν σαν και μένα, και εγώ δεν θέλω να σκέφτομαι οτι αν αποκτήσω εξουσία θα γίνω σαν και αυτούς.
  97. Γιατί δεν προσφέρουν, δεν προσέφεραν ποτέ, και δεν έχουν σκοπό να αρχίσουν τώρα.
  98. Γιατί αγνοούν την έννοια της λέξης "προσφέρω".
  99. Γιατί έχουν - και αν δεν έχουν δημιουργούν- κλίκες "φίλων".
  100. Γιατί όποτε πάνε σε μία εφορία ή ένα νοσοκομείο για επιθεώρηση, η -ήδη πληροφορημένη- διοίκηση τα έχει όλα καθαρά και στην εντέλεια (χάρη σε κάποιους εργαζόμενους που δουλέψανε υπερωρία), αλλά όποτε πάω εγώ, όλα βρωμάνε, χρειάζομαι νούμερο, και οι υπαλληλοι είτε με αγνοούν, είτε προσπαθούν να με μειώσουν.
  101. Γιατί αν τους πιάσει κανείς να κλέβουν, και δεν μπορούν να το κουκουλώσουν ή να το αποφύγουν, δεν έχουν την αξιοπρέπεια να πουν "ναι, το έκανα".
  102. Γιατί μας έκαναν να μην ελπίζουμε ΚΑΝ οτι θα την αποκτήσουν, κάποια στιγμή.
  103. Γιατί τώρα ψηφίζει το καθένα τους το 30% του λαού, αλλά θα ψεύδονται συνειδητά υποστηρίζοντας οτι τους ψήφισε το 51%.
  104. Γιατί δεν ξέρουν τι είναι τα "κέρματα του ευρώ", τι είναι ένα "εισιτήριο", τι είναι ο "λογαριασμός του ηλεκτρικού", τι είναι το "λεωφορείο", τι είναι "στο ένα γιαούρτι, το ένα δώρο", τι είναι "ψάχνω για παρκάρισμα", τι είναι "σε παρακαλώ", τι είναι "με φτάνουν μόνο για ένα σουβλάκι", τι είναι "έχω μόνο 7 ευρώ στο ΑΤΜ, δεν αρκούν για να σηκώσω", τι είναι "ταμείο ανεργίας", τι είναι "επίδομα αδείας", τι είναι "μισή μερίδα μακαρόνια", τι είναι "μικρές αγγελίες".
  105. Γιατί σπρώχνουν τον κόσμο στην παρανομία, ωστε να κάνει τα στραβά μάτια για την δική τους. Απο το παράνομο παρκάρισμα, μέχρι το παράνομο σπίτι.
  106. Γιατί συντηρούν την παρανομία, δημιουργώντας νέους νόμους, αντί να εφαρμόσουν τους ήδη υπάρχοντες. Νέοι νόμοι θα δημιουργήσουν μόνο νέους παρανόμους, όχι λύσεις.
  107. Γιατί δημιουργήσανε την γενιά που κάνει ρεζερβέ τις ξαπλώστρες στην παραλία, πάει για μπάνιο μόνο μαζί με κοσμικούς, ντύνεται απο συγκεκριμένα καταστήματα με συγκεκριμένες φίρμες (σε συγκεκριμένες τιμές), ξεπουλιέται για μία εμφάνιση στην τηλεόραση ή στο περιοδικό, πίνει συκγεκριμένα ποτά, πληρώνει με κάρτα - ενώ δεν έχει μία.
  108. Γιατί έκανε τα νέα παιδιά να ψάχνουν για βύσμα, ή για πλούσιο σύζυγο - αντί για τους κάνει να ψάχνουν την δημιουργία.
  109. Γιατί θέλουν να μας κάνουν όλους καθ' εικόνα και ομοίωσή τους: Να γλύφουμε τους ανωτέρω, να τρέμουμε ό,τι δεν καταλαβαίνουμε, να πατάμε τους απο κάτω - και να ψηφίζουμε ένα απο τα δύο.
  110. Γιατί όταν εμφανίζεται κάτι που δεν το καταλαβαίνουν - όπως ένας νέος καθαρός πολιτικός, με επιχειρήματα- του βάζουν ταμπέλα και το προσπερνούν.
  111. Γιατί όποιος μιλάει για πολιτικούς, πιάνει την μύτη του. Όλοι πιστεύουν οτι χρηματοδοτούνται, οτι είναι άχρηστοι, οτι είναι άσχετοι με το αντικείμενό τους, οτι δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο ούτε στην οικογένειά τους, οτι θα έκαναν τα πάντα για την εξουσία. Κανείς σώφρον άνθρωπος δεν γυρίζει την πλάτη του σε πολιτικό.
  112. Γιατί είναι υπεράνω.
  113. Γιατί φροντίζουν την οικογένειά τους, και όχι την δική μου, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να εξασφαλίζονται για πάντα (ως πολιτικοί ή ως επιχειρηματίες) και τα δικά μου να δουλεύουν για τα δικά τους.
  114. Γιατί αν κάτι δεν δουλεύει, δεν έχει νόημα να το χρησιμοποιείς - και αυτοί δεν δουλεύουν.
  115. Γιατί πιστεύουν οτι ο κόσμος γυρίζει γύρω τους.
  116. Γιατί αν μία είδηση δεν τους βολεύει, την αγνοούν. Αν ένας πολίτης δεν τους βολεύει, τον ξεχνάνε. Αν μία αλήθεια δεν τους βολεύει, την διαστρεβλώνουν.
  117. Γιατί κανείς τους δεν έχει πει ποτέ "Δεν ξέρω".
  118. Γιατί αδιαφορούν για όλα τα άλλα - εκτός απο την δύναμη.
  119. Γιατί η τηλεόραση είναι το εργαλείο που τους την χαρίζει, όχι ο λαός.
  120. Γιατί υποστηρίζουν οτι είναι μεγάλοι, αλλά στην πραγματικότητα είναι λιγδιάριδες.
  121. Γιατί αγόρασαν τα κανάλια που τους στηρίζουν, ή τα κανάλια αγόρασαν αυτούς.
  122. Γιατί όλοι οι γύρω μου που τους βρίζουν - τους έχουν ψηφίσει, και θα το ξανακάνουν.
  123. Γιατί θα πουλούσαν την μάνα τους στον διάολο για 5′ δημοσιότητας.
  124. Γιατί αν δεν τους ψηφίσει ο κόσμος, δεν θα καταλάβουν γιατί.
  125. Γιατί αυτό θέλει ο Μητσοτάκης. Το είπε: "Να ψηφίσετε ένα απο τα δύο μεγάλα κόμματα". Ε, για να το λέει αυτός, κάτι θα ξέρει.
  126. Γιατί αν δεν τους ψηφίσει ο κόσμος, θα χαρώ να τους δω να ασπρίζουν.
  127. Γιατί με έχουν κάνει να τους θεωρώ όλους ίδιους.
  128. Γιατί έτσι και αλλιώς, όλοι οι άλλοι θα τους ψηφίσουν.
  129. Γιατί, ακόμα, μπορώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails