Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Πραγματικές Γιορτές για όλους!



Όσο περνάνε τα χρόνια και χειρότερα. Έγραφα πέρυσι για το αναχρονιστικό "εορταστικό ωράριο" και φέτος, με την πρόφαση των επεισοδίων και της μειωμένης κίνησης, μία επιπλέον Κυριακή, οι εμπορουπάλληλοι θα την περάσουν μέσα στα καταστήματα.

Αυτό, αποτελεί μία τεράστια κοινωνική αδικία. Όσοι είναι υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων αυτή (αλλά και τις άλλες) Κυριακές, είτε έχουν συμφέροντα, είτε πολύ απλά δεν ξέρουν τι τους γίνεται επειδή δεν έχουν βρεθεί ποτέ στην θέση του εργαζόμενου που καλείται εν μέσω "εορταστικής" ατμόσφαιρας (για τους άλλους) να εξυπηρετήσει τους πελάτες.

Μάθετε λοιπόν, από έναν πρώην εμπορουπάλληλο (σε 3 διαφορετικές μεγάλες εταιρίες λιανικής) ότι:

1. Αυτές τις ημέρες οι εμπορουπάλληλοι δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, για 12 και 13 ωρες ημερησίως
2. Σε ένα χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων έχουν μόνο 2 ή 3 μέρες ξεκούρασης παρά το εξοντωτικό ωράριο και την αυξημένη κίνηση. Ακόμα και αυτές οι μέρες, μπορεί να περιοριστούν ακόμα περισσότερo και να ξεκουραστούν μόνο τις ημέρες των ακλόνητων αργιών (ήτοι 25, 26 Δεκέμβρη και 1 Ιανουαρίου μόνο).
3. Όλοι οι πελάτες είναι τρελαμένοι και βιάζονται, με αποτέλεσμα μία ώρα εργασίας αυτή την εποχή να ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο χρόνο εργασίας υπό κανονικές συνθήκες
4. Πραγματικά ζηλεύουν (και με το δίκιο τους) όσους μπορούν να πηγαίνουν για καφεδακι με τους φίλους τους τα Σαββατοκύριακα ενώ αυτοί γαμιούνται στην δουλειά.
5. Φεύγουν από τα καταστήματα τις παραμονές αργά το απόγευμα, με αποτέλεσμα να μην έχουν το κουράγιο στην συνέχεια να διασκεδάσουν (7 ή 8 ή 9 το βράδυ φτάνουν σπίτι - με τι κουράγιο να κάνεις μετά πρωτοχρονιά;)
6. Δεν έχουν δικαίωμα σε μίνι διακοπές όπως μπορούν να κάνουν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι ( με 2-3 ημέρες κανονικής άδειας μπορείς να φύγεις ακόμα και για 15 ημέρες)
7. Οι "θεσμοθετημένες" αργίες και τα ρεπό που θα υποκαταστήσουν υποτίθεται τις επιπλέον ημέρες εργασίας αναλώνονται στις ετήσιες απογραφές που στην συντριπτική πλειοψηφία τους διεξάγονται την 2η μέρα του χρόνου που ναι μεν τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, (ΔΗΘΕΝ λόγω της αργίας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι που δούλεψαν την Κυριακή (-ες). Ρίξτε μιά ματιά μέσα στα καταστήματα πίσω από τις κλειστές πόρτες την 2η μέρα του χρόνου και θα καταλάβετε για το τι είδους "ρεπό" μιλάμε).
8. Ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει αυτές τις ημέρες για να γιορτάσει ή έστω να βρεθεί με συγγενείς και φίλους και να ξεκουραστεί λίγο, οι υπάλληλοι στα καταστήματα περιμένουν αυτές τις ημέρες με φόβο για την εξουθένωση που τους περιμένει.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μία τεράστια κοινωνική αδικία που υφίστανται εδώ και δεκαετίες οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κλάδου.

Η αδικία αυτή πρέπει να σταματήσει.

Για αυτόν τον λόγο, σας καλώ:

1. Κανείς να μην καταναλώσει τις Κυριακές που τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά λόγω εορταστικού Ωραρίου. Ειδικά την Κυριακή που μας έρχεται την οποία την φόρτωσαν στους εργαζόμενους λόγω των επεισοδίων, που και αυτά οφείλονται στην κρατική αυθαιρεσία.
2. ΝΑ τηρείτε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σαν να μην υπήρχε εορταστικό ωράριο. Δηλαδή, για όσα καταστήματα παραμένουν κλειστά Δευτέρες και Τετάρτες απογεύματα, αυτές τις ημέρες και ώρες να μην ψωνίζει κανείς.
3. Να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί με τους συνανθρώπους μας που σας εξυπηρετούν
4. Να διαδώσετε αυτό το μήνυμα σε όσους περισσότερους μπορείτε.

Μόνο έμπρακτα μπορούμε να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε. Μόνο έμπρακτα μπορούμε να καταφέρουμε την κατάργηση του θεσμού της δουλείας.

DPurpler

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails