Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Δεύτερη εναλλακτική

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μαλακίζεται και να αποκλείει κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αυτοκαταστρεφόμενος και με συνεχώς μειούμενα ποσοστά, όπως είχα προβλέψει εδώ, η μόνη λύση για να μην οδηγηθούμε σε συνεχόμενες εκλογές για πλάκα, (εν μέσω μάλιστα οικονομικης κρίσης), είναι η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Οικολόγων.

Όπως φαίνεται, οι δυνάμεις αυτών των δύο κομμάτων επαρκούν για αυτοδυναμία (αν και οριακά).

Αν γίνει κάτι τέτοιο, και δηλωθεί προεκλογικά, θα συμβούν τα ακόλουθα:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στην πραγματική του δύναμη του 4-5%, ίσως και παρακάτω.
2. Οι οικολόγοι θα ανέβουν στο 7-8% γιατί και ελκυστικοί είναι με όλα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που γίνονται αυτόν τον καιρό, αλλά και γιατί μπορούν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερο κόσμο, που φοβάται τον αριστερό "μπαμπούλα".

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πολύς κόσμος θέλει να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμα περισσότερο, την παρούσα κυβέρνηση ΝΔ. Ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις που αυτή την στιγμή όμως από θέμα κυβερνητικής πρότασης δεν υπάρχουν. Οι οικολόγοι δεν έχουν τις αγκυλώσεις της "ιστορίας αγώνων που δεν πρέπει να προδώσουμε" της Αριστεράς και μάλλον είναι διατεθειμένοι να βάλουν και λίγο νερό στο κρασί τους (με την καλή έννοια, με την έννοια της σύνθεσης απόψεων, συνεργασίες ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται σε μία ανεπτυγμένη πολιτικά κοινωνία).

Επειδή δεν είμαι ο μόνος που ξέρει πρόσθεση, η αριστερά χάνει άλλη μία ιστορική ευκαιρία να αλλάξει κάποια πράγματα συμμετέχοντας στις αποφάσεις. Κρίμα Λεωνίδα. Δεν σε ακούσανε.

(BTW, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν πλήρες πρόγραμμα, δεν ασχολούνται μόνο με τα ελάφια και τις αρκούδες, όπως πολλοί θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε).

2 σχόλια:

Μαρία Βιτωράκη είπε...

Διαβάζω με ενδιαφέρον το "δεύτερο εναλλακτικό" σενάριο για πιθανή εκλογική συνεργασία Πασόκ - Οικολόγων Πράσινων. Σαν μέλος των Οικολόγων Πράσινων θα είχα να κάνω τα εξής σχόλια
Βασική προτεραιότητα σήμερα για μας είναι να εκλέξουμε πράσινους βουλευτές και ευρωβουλευτές όχι για να "αρπάξουμε" και εμείς ένα κομμάτι της εξουσίας αλλά για να προκαλέσουμε πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές με κατεύθυνση τη βιωσιμότητα και για να κάνουμε τη δημοκρατία πιο συμμετοχική, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και ενδυναμώνοντας το ρόλο και την παρέμβαση του πολίτη στη διαμόρφωση και υλοποίηση των πολιτικών. Η κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα δεν είναι κάτι αφηρημένο και ουτοπικό για μάς αλλά είναι οι απαραίτητες και εφικτές λύσεις που αλλάζουν τη ζωή μας σήμερα. Λύσεις που απαντούν ταυτόχρονα στην περιβαλλοντική-κλιματική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Λύσεις που εξασφαλίζουν περιβαλλοντική προστασία με σωστή διαχείριση των οικοσυστημάτων, πρόληψη της ρύπανσης/ αποκατάσταση των ρυπασμένων περιοχών, πράσινη οικονομική δραστηριότητα - που δεν στηρίζεται στην υπερεκμετάλλευση αλλά στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων (απεξάρτηση απο ορυκτά καύσιμα, πράσινες θέσεις εργασίας μέσω εξοικονόμησης ενέργειας - ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων, ορθής βιομηχανικής πρακτικής με εφαρμογή της πράσινης χημείας, βιώσιμη γεωργία και παραγωγή τροφίμων κ.λ.π).
Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω σχετικά με το πιθανολογούμενο σενάριο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Οικολόγων Πράσινων θα έλεγα ότι – και σημειώνω ότι αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και όχι επεξεργασμένη θέση των Οικολόγων Πράσινων- από θέση αρχών δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αυτή η συνεργασία όμως θα πρέπει να στηρίζεται σε μια δημόσια συμφωνία για την προώθηση βιώσιμων λύσεων σε συγκεκριμένα σημεία. Για παράδειγμα θέματα προτεραιότητας για μας είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης – απεξάρτηση από λιγνίτη και πετρέλαιο – νέα ενεργειακή πολιτική - προώθηση ΑΠΕ, επανασχεδιασμός της αγροτικής πολιτικής σε βιώσιμη κατεύθυνση, ορθή διαχείριση αποβλήτων, ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στο σχεδιασμό και υλοποίηση των πολιτικών, αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα – απεξάρτηση από τις κομματικές πελατειακές σχέσεις κ.α .

Μαρία Βιτωράκη
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

DPurpler είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιό σου Μαρία. Δεν πιστεύω ότι απλά και μόνο η κουνοβουλευτική παρουσία μπορεί να αλλάξει καταστάσεις. Δες την προανακριτική. Αποχώρησε η ΝΔ και δεν έγινε τίποτε και πάλι. Τι μπορεί να κάνει ένα κόμμα απέναντι στο πρωθυπουργοκεντρικό ανεξέλεγκτο κράτος; Που ποδηγετεί την δικαιοσύνη και ουσιασιαστικά σε έναν άνθρωπο συγκεντρώνονται όλες οι εξουσίες, δικαστική, εκτελεστική και νομοθετική;

Η Δημοκρατία μας δεν πάσχει στο γράμμα αλλά στο πνεύμα του νόμου. Μόνο από "μέσα" θεωρώ ότι μπορεί να ασκήσει πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο ένα κόμμα. Με διακύβευμα την πτώση από την εξουσία. Είμαι μεγάλη δύναμη αυτή! Και μπορεί πράγματι να αλλάξει καταστάσεις προς το καλύτερο. Διαφορετικά τι; Άλλη μία φωνή; Δέκα λεπτά πριν ή μετά τον Καρατζαφέρη;

Αν δεν πετύχει ούτε αυτό... τότε το μόνο που μας μένει είναι η... επανάσταση.

Related Posts with Thumbnails