Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Νομαρχιακό Unfair

Λοιπόν, δεν είμαι νομικός, αλλά κάθισα και διάβασα το Σύνταγμα για την περίπτωση της Φώφης.

Είναι θεωρώ πολύ σαφές. Νομάρχες δεν εκλέγονται βουλευτές κατά την διάρκεια της θητείας τους ακόμα κι αν παραιτηθούν.

Αυτό, βάσει μιας ερμηνείας σημαίνει ότι μπορούν να παραιτηθούν, να υποβάλουν υποψηφιότητα, ο Άρειος Πάγος δεν εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα, εκλέγονται και μετά το Εκλογοδικείο αποφασίζει για την νομιμότητα ή όχι της συγκεκριμένης εκλογής, μετά από ένσταση. Και το πνεύμα του νόμου εννοεί στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι ο Νομάρχης, με την περισσότερη δύναμη που έχει λόγω της θέσης του, αποκτά πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποψηφίων. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό το πλεονέκτημα δεν υφίσταται, δεδομένου ότι η Φώφη κατεβαίνει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας – οπότε δεν χρειάζεται σταυρό και δεν αποκτά έτσι συγκεκριμένο πλεονέκτημα έναντι συνυποψήφιων της.

Ίσως να είναι έτσι με την στενή νομική έννοια.

Για το δικό μου όμως αίσθημα δικαίου, η υποψηφιότητα αυτή πάσχει για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Από τις δηλώσεις της ίδιας της Φώφης πέρυσι, όταν έλεγε ότι θα εξαντλήσει την θητεία της ως Υπερνομάρχης και ότι αυτό τεκμηριώνεται και από το ασυμβίβαστο της εκλογιμότητάς της.
  2. Το ότι το ίδιο το Σύνταγμα αποκλείει την συμμετοχή της. Πριν ή μετά τις εκλογές δεν έχει σημασία. Θα ήταν ακόμα χειρότερο, αν μετά τις εκλογές η κυρία Φώφη παρέμενε στην θέση της. Και αυτό μάλλον θα γινόταν, δεδομένου ότι ο πρώτος επιλαχόντας της λίστας, συμμορφούμενος με την κακώς εννοούμενη κομματική πειθαρχία, θα ήταν αμφίβολο αν θα προέβαινε σε ένσταση.
  3. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναντι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Δεν είναι της πλάκας θεσμός η Νομαρχία ή η Δημαρχία για να μπαίνουν και να βγαίνουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη κατά βούληση ή όταν το επιτάσσει η πολιτική επικαιρότητα. Σας δημότης του Δήμου Αθηναίων, με αυτά και με αυτά έχουμε πάντα δήμαρχο τον κ. Απέργη.

Δεν μπορώ καν να σκεφτώ ότι μπορεί να ισχύει το σενάριο της προσχεδιασμένης άκυρης υποψηφιότητας για να δημιουργηθεί μπάχαλο προεκλογικά…

3 σχόλια:

Franky είπε...

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι και οι νέοι πολιτικοί, στους οποίους στηρίζουμε συχνά ελπίδα για αλλαγή βασικά νοοτροπίας, "εγκλιματίζονται" και τελικά...μια από τα ίδια.
Είναι τόσα πολλά αυτά που πέριμένουμε και τόσο "λίγοι" αυτοί που ηγούνται (κυβέρνηση, αντιπολίτευση αξιωματική και μη, πολιτευτές, πολιτευόμενοι, παρατρεχάμενοι, σχετικοί και άσχετοι...)

DPurpler είπε...

E... ναι!
Νέος πολιτικός για να μπει στα δύο κόμματα "εξουσίας" είτε θα πρέπει να αφήσει στην είσοδο τα οράματά του είτε θα φάει την πόρτα κατάμουτρα.

Ανώνυμος είπε...

Αλλη μια φτηνή προεκλογική στρατηγική. Οπως το λες, τα οράματα στην είσοδο μαζί με τις ομπρέλες.

Jonathan

Related Posts with Thumbnails