Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Aσωπός SOS



Εδώ και μία εβδομάδα περίπου δημιουργήθηκε το site http://asoposSOS.wordpress.com.

Δεν ξέρω αν γνωρίζετε, αλλά το ιστορικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον Ασωπό ποταμό είναι τραγελαφικό και τρανό παράδειγμα της αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον και της ανικανότητας του Κράτους να εφαρμόσει τους νόμους.

Εδώ και 40 χρόνια, από το 1969, με ένα Προεδρικό Διάταγμα της χούντας, ο Ασωπός χαρακτηρίστηκε αποδέκτης επεξεργασμένων λυμάτων. Το ποτάμι, που οι αρχαίοι λάτρευαν ως θεό, έχει την ατυχία να περνά μέσα από περιοχές που παράγουν το 20% περίπου του ΑΕΠ της Ελλάδας. Οι πηγές του βρίσκονται στον Κιθαιρώνα, περνά από την Ασωπεία, τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι, κατηφορίζει προς τον κάμπο του Ωρωπού και τελικά εκβάλει στον Νότιο Ευβοϊκό, μεταξύ Χαλκουτσίου και Σκάλας Ωρωπού.

Στο μεταξύ, έχει προλάβει να δεχθεί στα νερά του τα λύματα από εκατοντάδες βιομηχανίες που βρίσκονται στην Βιομηχανική ζώνη. Παρόλα αυτά, στις εκβολές του φτάνει ελάχιστο νερό. Η φύση του εδάφους, απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού μαζί με όλα τα βιομηχανικά απόβλητα και το εξαπλώνει σε ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα. Αποτέλεσμα αυτού είναι μία τεράστια περιοχή, από την Σκάλα Ωρωπού μέχρι την Αυλίδα και την Θήβα να έχει μολυνθεί ίσως ανεπανόρθωτα με διάφορα απόβλητα, μεταξύ των οποίων και βαρέα μέταλλα, μεταξύ των οποίων και το γνωστό λόγω της πρόσφατης δημοσιότητας εξασθενές χρώμιο που είναι ένα στοιχείο καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο. Πλέον, το νερό από τις πηγές και τις γεωτρήσεις όλης αυτής της περιοχής, δεν κάνει για καμία ανθρώπινη χρήση, ήτοι ούτε για πόση, ούτε για μαγείρεμα, ούτε για μπάνιο, ούτε καν για πότισμα.

Για όποιον έχει δει την ταινία Erin Brockovich με την Julia Roberts, που αφορά σε μία παρόμοια κατάσταση, με την ίδια καρκινογόνα ουσία, οι συγκεντρώσεις που μετριούνται στο νερό της περιοχής του Ασωπού είναι 400.000 (τετρακόσιες χιλιάδες) φορές υψηλότερες!

Στην περιοχή κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι, ειδικά το καλοκαίρι, οι οποίοι εδώ και χρόνια καταναλώνουν το νερό, χωρίς ποτέ κανείς να τους ενημερώσει για την επικινδυνότητά του. Οι θάνατοι από καρκίνο στα Οινόφυτα από 6%, ανέβηκαν στο 32% μέσα σε 10 μόλις χρόνια.

Πρόσφατα, μετά από χρόνια αναβολών, έγινε μια δίκη. Από τους 18 κατηγορούμενους, οι 11 αθωώθηκαν λόγω λάθους καταγραφής στοιχείων!

Από αυτούς που καταδικάστηκαν, η μεγαλύτερη ποινή ήταν πρόστιμο 5000 ευρώ.

Πως αντιδράς σε κάτι τέτοιο; Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι όταν η ποινή για την καταδίκη τους σε θάνατο αποτιμάται μόλις σε 5000 ευρώ;

Τι κάνεις όταν σε ολόκληρο νομό Βοιωτίας υπάρχει μόνο ένας (1) επιθεωρητής Περιβάλλοντος; Τι κάνεις όταν οι αρμόδιοι, γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά εσκεμμένα δεν μετρούν τα βαρέα μέταλλα στις σπάνιες μετρήσεις που διενεργούν;

Τι κάνεις όταν οι βιομηχανίες ανοίγουν γεωτρήσεις και χύνουν μέσα τους –κατευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα- τα απόβλητά τους; Και όταν έχουν πάρει λεφτά για βιολογικούς καθαρισμούς που δεν τους λειτουργούν;

Επισκεφτείτε το blog Ασωπός SOS. Έχει όλα τα άρθρα εφημερίδων από το 1996 έως σήμερα Ελληνικά και ξένα, έχει φωτογραφίες, έχει απόψεις και επιστημονικές δημοσιεύσεις για τις βλάβες που δημιουργεί το εξασθενές χρώμιο και όλα τα τελευταία νέα για τις προσπάθειες των κατοίκων να δοθεί –ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- λύση στο πρόβλημα της επιβίωσής τους.

1 σχόλιο:

Sarangi είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...
Να είμαστε σε επαφή. Το θέμα καίει

Related Posts with Thumbnails